Wilskracht kun je trainen

Het woord ‘wilskracht’ is een samenstelling van ‘wil’ en ‘kracht’. De wil om iets te bereiken en de kracht om dat doel ook werkelijk te realiseren. Wilskracht komt niet uit de lucht vallen, het gaat gepaard met concrete acties.

Bepaal eerst je lange termijn doel en stel je alvast voor hoe blij je zal zijn als je dat doel uiteindelijk bereikt hebt. Omdat de weg er naartoe nog lang en onoverzichtelijk is, stellen we de beslissing om er daadwerkelijk aan te beginnen vaak uit. En als we dan eenmaal de uitdaging aangaan, dan laten we ons maar wat makkelijk afleiden door allerlei acute verleidingen die ons even een (kort) blij gevoel geven.

Door toe te geven aan die acute verleidingen, help je jezelf alleen maar achterop. Bedenk dan dat wanneer dit gebeurt, je iedere keer weer opnieuw moet beginnen en je zodoende de weg onnodig lang en frustrerend maakt.

Beter is om jezelf meerdere kleine reële doelen te stellen die je stapje voor stapje naar je uiteindelijke doel brengen. Dit geeft iedere keer een klein overwinningsgevoel en de motivatie om door te gaan. Hiermee train je je wilskracht en wordt deze steeds sterker.